Ads Top

AFM bespreekt innovatieve toegang tot advies met sector

Roboadvies is laagdrempelig en biedt kansen voor consistente advisering van hoge kwaliteit. Wel is de verwachting dat bepaalde groepen consumenten liever een fysieke adviseur hebben. Dat is ook de verwachting van de aanwezigen bij de eerste AFM ‘ronde tafel’ over innovatie en de toegankelijkheid van advies.

Op vrijdag 24 november organiseerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een ronde tafel met een afvaardiging van innovatieve banken, verzekeraars en tussenpersonen. De hoofdvraag was: kan innovatie de toegankelijkheid van advies vergroten, bijvoorbeeld in termen van lagere kosten en laagdrempeligheid? Na de aftrap van Karina Raaijmakers (hoofd Toezicht Verzekeren en Pensioenen), discussieerden de deelnemers aan de hand van stellingen over roboadvies, waarbij een computer bijvoorbeeld het volledige hypotheekadvies geeft. De consensus was dat door roboadvies als nieuw kanaal naast de fysieke adviseur, de toegankelijkheid van advies zal toenemen. Klanten kunnen kiezen welk advieskanaal hun voorkeur heeft.

Over de kwaliteitskansen waren de deelnemers het eens: goed geprogrameerd roboadvies kan consistente adviezen geven van hoge kwaliteit. De meningen liepen wel uiteen over de vraag of klanten behoefte houden aan de empathie van een mens. Enerzijds werd gewezen op de behoefte aan menselijk contact met een adviseur bij impactvolle financiële beslissingen. Anderzijds werd benoemd dat mensen kunnen wennen aan roboadvies en dat jongere generaties al niet beter weten dan zaken online te regelen. Verder zagen de aanwezigen in de nabije toekomst vooral kansen op het vlak van productadvies. Men stelde dat de complexiteit van integraal advies nog lastig te digitaliseren is.

Tot slot vroeg AFM de aanwezigen om tips rondom omtrent innovatie en toegankelijkheid. Men adviseerde onder andere om de op de ‘oude wereld’ gebaseerde wet- en regelgeving niet te rigide toe te passen op nieuwe initiatieven. Ook werd gevraagd om de deur verder open te zetten voor innovatieve ideeën en experimenten. De AFM wees in dat kader op de al bestaande mogelijkheden van de InnovationHub.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.