Ads Top

Beruchte belastingparadijzen niet op zwarte maar op grijze lijst EU

De EU-ministers van Financiën maakten zojuist de EU-lijst van belastingparadijzen bekend. De zwarte lijst bevat 17 landen, waaronder Barbados, Bahrein, en Panama. Beruchte belastingparadijzen als Zwitserland, Bermuda en Jersey staan niet op een zwarte lijst van de EU, maar wel op een grijze lijst. De EU moet nu wel doorpakken, zo stelt Oxfam Novib.

Esmé Berkhout, Oxfam Novib belastingexpert: "De zwarte lijst van belastingparadijzen van de EU, in combinatie met de grijze lijst, is de meest uitgebreide lijst die tot nu toe door een internationale organisatie is gepubliceerd. De grijze lijst bevat daarnaast 44 landen die hebben toegezegd hun belastingregels aan te passen. Het is nu belangrijk dat de EU de landen op de lijst aan deze toezeggingen en deadlines houdt.

Daarnaast moet de EU ook meer doen tegen belastingontwijking via EU-lidstaten. "Als de EU haar eigen criteria zou toepassen op de lidstaten, zouden volgens Oxfam Novib vier EU-landen op deze zwarte lijst staan, waaronder Nederland, “ zo stelt Berkhout.

Oxfam Novib roept de EU-regeringen op om nog meer informatie over de zwarte en de grijze lijst bekend te maken, zodat precies duidelijk is welke schadelijke belastingpraktijken beëindigd moeten worden. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de maatregelen tegen landen die op de zwarte lijst staan. ”Effectieve sancties tegen belastingparadijzen en de bedrijven die ze gebruiken, zijn essentieel om belastingontwijking tegen te gaan, “aldus Berkhout.

Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks 100 miljard Euro door belastingontwijking door multinationals. Wil de Europese Unie serieus werk maken van de strijd tegen belastingontwijking dan moet de EU nu doorpakken en alle belastingparadijzen aanpakken. Hiervoor is het ook nodig dat de EU breder gaat kijken naar schadelijke belastingpraktijken, aangezien landen anders verwikkeld blijven in een schadelijke belastingwedloop. Het ontbreken van bijvoorbeeld Singapore geeft aan dat de EU-criteria nog niet ver genoeg gaan.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.