Ads Top

Consumenten kunnen veel besparen op hun zorgverzekering

Consumenten kunnen veel besparen op de basispolis van hun zorgverzekering. Dat staat in het voorlopige onderzoeksrapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), dat de komende twee maanden ter consultatie ligt.

Het rapport bevat een analyse van polissen uit 2016. In dat jaar werden bijna dezelfde basisverzekeringen aangeboden tegen zeer verschillende prijzen, soms zelfs door dezelfde verzekeraar. Naar verwachting is dat ook dit jaar het geval. Aangezien consumenten voor januari moeten beslissen of ze willen overstappen, doen de ACM en de NZa nu een oproep aan consumenten om goed op te letten bij de keuze voor een basisverzekering.

Uit voorlopige analyses van de ACM en de NZa blijkt dat driekwart van de verzekerden in 2016 een basisverzekering had waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Zij betaalden daardoor gemiddeld ongeveer 100 euro per jaar teveel aan de basisverzekering.

Consumenten kunnen dus veel geld besparen door goed op te letten en eventueel over te stappen van zorgverzekeraar. Gemiddeld per jaar doet zes procent van de consumenten dat. Van alle verzekerden is in tien jaar inmiddels 33 procent een keer overgestapt.

De ACM en de NZa gaan het onderzoek de komende twee maanden consulteren. Zorgverzekeraars, consumenten- en patiëntenorganisaties en andere partijen kunnen dan reageren op de onderzoeksmethode, de voorlopige resultaten en de mogelijke oplossingen die de toezichthouders voorstellen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.