Ads Top

Afspraken over kapitaaleisen verlagen onzekerheid over banken

Nieuwe kapitaaleisen hangen al lange tijd als een donkere wolk boven de Nederlandse grootbanken. Nu nieuwe internationale eisen blijken mee te vallen en het nieuwe kabinet een soepeler aanpak kiest dan het vorige, verdwijnt een stuk onzekerheid.

Het Basels comité publiceerde deze week de uitkomst van internationale onderhandelingen over aanscherping en harmonisatie van de kapitaaleisen, ook wel Basel IV genoemd. Zoals verwacht is er aanzienlijke impact op Nederlandse banken. Doordat de eisen voor onder meer hypotheken worden aangescherpt moeten ze meer kapitaal gaan aanhouden.

Volgens berekeningen van De Nederlandsche Bank komen Nederlandse banken in totaal 14 miljard euro aan kapitaal tekort. Dat is veel minder dan eerdere ramingen. DNB ging eerder nog uit van 50 miljard euro.

Een rapport van McKinsey kwam dit voorjaar ook op een veel groter tekort voor de Nederlandse grootbanken. De nieuwe regels zouden volgens de consultants 5,8 procentpunt afhalen van de gemiddelde kapitaalratio. Die zou daardoor nog maar een fractie hoger zijn dan die van banken in bijvoorbeeld Italië en Portugal. Om die daling te compenseren zouden de banken tientallen miljarden euro’s aan extra kapitaal nodig hebben.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.