Ads Top

Eerste slag bijzonder vijfje op Pampus


Vandaag vond de Eerste Slag van het Stelling van Amsterdam Vijfje plaats. Het is de zesde bijzondere munt in de Nederlands Werelderfgoed-herdenkingsmuntenreeks. De ceremoniële Eerste Slag vond plaats op Forteiland Pampus, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. Middels de authentieke hamerslag werd de Eerste Slag verricht door Ronald Plasterk, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Muntmeester Stephan Satijn was namens de Koninklijke Nederlandse Munt de gastheer van de ceremonie. Het is de eerste herdenkingsmunt met zijn muntmeesterteken ‘Sint Servaasbrug’.

Sinds 2012 slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën elk jaar een bijzondere herdenkingsmunt die in het teken staat van het Nederlands Werelderfgoed. Dit jaar is gekozen voor de Stelling van Amsterdam: een bijzondere verdedigingsring die ten tijde van de twee wereldoorlogen bedoeld was om het land rondom de linie onder water te zetten en een invasie in de hoofdstad te voorkomen. De zesde munt in de Werelderfgoed-herdenkingsmuntenreeks is, net als het Van Nelle Vijfje en het Wadden Vijfje, ontworpen door kunstenaar Kianoosh Motallebi die ook bij de ceremoniële Eerste Slag aanwezig was.


Het Stelling van Amsterdam Vijfje is vanaf vandaag in omloop en verkrijgbaar via https://www.knm.nl/ en de Goudwisselkantoren. De munt heeft een nominale waarde van vijf euro en is een wettig betaalmiddel in Nederland.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.