Ads Top

Verzekeraars beleggen meer in hypotheekleningen

In het derde kwartaal van 2015 is de portefeuille hypotheekleningen van levensverzekeraars met bijna 2 miljard euro toegenomen tot ruim 46 miljard, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. Na een kwartaal stilstand heeft de groei van hypotheekleningen weer momentum gekregen, meer en meer door de verstrekking van nieuwe hypotheken. Verzekeraars herschikken hiermee ook hun balans ten koste van schuldpapier.

De hypotheekportefeuille van levensverzekeraars is in de afgelopen acht kwartalen met € 10 miljard toegenomen. Over de kwartalen bezien gaat de groei schoksgewijs. Dit komt vooral door de incidentele overname van soms forse, al bestaande hypotheekportefeuilles. In totaal betreft dit ongeveer de helft van de toename. De laatste tijd is er echter meer sprake van autonome groei bij verschillende verzekeraars. De overnames worden gefinancierd door obligaties te verkopen, waaronder de laatste tijd ook door covered bonds en SPV-papier (ruim € 2 miljard in de eerste drie kwartalen van 2015).   

Naast deze directe belegging in hypotheekleningen beleggen levensverzekeraars ook in obligaties die uitgegeven zijn door binnen- en buitenlandse securitisatievehikels. Het papier dat gedekt is door hypotheekleningen bedraagt per september 2015 7 miljard, een lichte achteruitgang ten opzichte van het eind van 2014, mede door verkopen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.