Ads Top

Korting op je hypotheek? Moet je wel zelf om vragen!

Als je hypotheek lager is dan de waarde van je woning, dan kan misschien je hypotheekrente omlaag. Veel mensen weten dat niet. In VARA Kassa blijkt dat banken en hypotheekverstrekkers klanten daar ook niet op wijzen. Wil je korting op je hypotheek, dan moet je daar wel zelf om vragen.

Je hoort veel over woningen die onder water staan. In dat geval is de schuld hoger dan de waarde van je woning. Er zijn ook veel mensen bij wie de hypotheek veel lager is dan de waarde van hun woning. Zo is de gemiddelde woningwaarde in Nederland €248.000 en is de gemiddelde hypotheekschuld €155.000. (CBS 2015) De schuld-marktwaardeverhouding (dat is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning) is in dat geval 62,5%. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen al lang in hun huis wonen. Of omdat ze een groot deel van de hypotheek hebben afgelost.

Als je schuld aanmerkelijk lager is dan de woningwaarde, kun je misschien korting krijgen op je hypotheek omdat opslagen geschrapt kunnen worden. Hoe zit dat? Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente. Dat is de rente die je betaalt als de hypotheek op (meestal) 60% van de woningwaarde zit. Als je hypotheek hoger is, betaal je een risico-opslag, omdat de geldverstrekker met een hogere schuld een groter risico loopt. Dat kan oplopen tot wel 0,8% extra rente door de opslagen. Korting op de hypotheekrente kun je krijgen door het schrappen van die opslagen of gebruik te maken van kortingen. Zo krijg je bij de vier grote banken een korting van 0,20% of 0,25% als je de rente betaalt vanaf je betaalrekening van dezelfde bank. Of je hebt recht op een regiokorting. Ook kun je in aanmerking komen voor een korting als je de nodige waarde hebt opgebouwd in je spaar- of beleggingspot die aan het eind van de looptijd de lening moet aflossen. Je moet wél zelf om die korting vragen bij je bank/geldverstrekker.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.