Ads Top

Hoogste eigen risico steeds populairder

Bij de zorgverzekering voor 2016 kiest bijna een kwart van de overstappers voor het hoogste vrijwillig eigen risico. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van aanvragen die consumenten via de website hebben gedaan. 

 “Hoewel het verplichte eigen risico dit jaar wederom is verhoogd (van 375 euro in 2015 naar 385 euro in 2016), kiezen meer mensen ervoor dit te verhogen met het maximale bedrag van 500 euro. In 2015 koos nog maar 16,7 procent van de overstappers hiervoor”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. Voor de vrijwillig eigen risico bedragen van 100, 200, 300 en euro kiest steeds hooguit 1 of 2 procent van de overstappers. Voor het vrijwillig eigen risico van 400 euro kiest echt bijna niemand.

 “Mensen zijn zich blijkbaar meer bewust geworden dat je eigen risico verhogen niet zo risicovol is als het misschien lijkt.”, zegt Bulthuis. “Natuurlijk moet je, als je pech hebt bij het hoogste vrijwillige eigen risico ineens 885 euro zelf betalen. Maar als je van jezelf weet dat je nauwelijks zorg nodig hebt en dat de afgelopen jaren ook niet nodig hebt gehad, is de kans dat je toch met grote zorgkosten te maken krijgt klein. Volgens cijfers van informatiecentrum Vektis maakte in 2013 slechts 9 procent van de mensen die vrijwillig eigen risico van 500 euro hadden dit helemaal vol.”

Het verhogen van je eigen risico levert je een korting op de premie op. Deze kan oplopen tot 300 euro per jaar bij het maximale eigen risico van 885 euro (385 euro verplicht + 500 euro vrijwillig eigen risico). Zeker als je niet of nauwelijks zorg gebruikt levert dit je een mooie besparing op.
Om te bepalen of je eigen risico verhogen voor jou loont, moet je eerst je verwachte zorgkosten voor het komende jaar in kaart brengen. Kijk hierbij ook naar je zorgkosten van de afgelopen jaren.  Verwacht je niet meer aan zorg te besteden dan het verplichte eigen risico van 385 euro, dan is je eigen risico verhogen altijd rendabel.

Maak je meer kosten dan 385 euro, dan kan je eigen risico verhogen nog steeds financieel voordeel opleveren, zolang je maar onder het verplichte eigen risico plus de korting op je premie blijft.

Houd er wel rekening mee dat je bij onverwachte zorgkosten het gekozen eigen risico zelf moet opbrengen. Je kunt dit (deels) ondervangen door het bedrag dat je aan korting krijgt op de premie op een spaarrekening te zetten. Zo heb je altijd wat geld achter de hand voor onverwachte zorgkosten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.