Ads Top

20 procent van de Nederlanders stopt met werken bij miljoen

Twee op de tien Nederlanders stopt met werken als ze eind dit jaar een miljoen of meer winnen in de loterij. Dit blijkt uit onderzoek van ING Private Banking. Wie minimaal een miljoen wint, kiest er het vaakst voor om schulden af te lossen, of om op vakantie te gaan. En er wordt snel gedacht dat een miljoen wel genoeg is om als 45-jarige je leven lang niet meer te hoeven werken. Zeven op de tien Nederlanders vertrouwt voor later niet alleen op de loterij: zij bouwen ook vermogen op door te sparen, te beleggen of door het aflossen op hun hypotheek.

Meer dan de helft van de Nederlanders is van plan om mee te doen aan de oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Een op de zeven Nederlanders gaat echt voor de hoofdprijs, voor bijna een kwart is het een gewoonte en 62% gaat voor een ‘leuk geldbedrag’. De kans om de hoofdprijs te winnen wordt door slechts 4% van de Nederlanders bij benadering goed ingeschat: zij schatten deze tussen de één op de 4 en 5 miljoen. Vrouwen schatten de kans daarbij vaker te groot in dan mannen.

Wie minimaal een miljoen wint, kiest er het vaakst voor om direct orde op financiële zaken te stellen: 39% lost schulden af met het gewonnen bedrag. Voor ruim een derde staat er meteen een vakantie op het programma en 22% koopt een (nieuwe) auto. Negen op de tien vertelt zijn of haar eerstegraadsfamilie over de prijs: (schoon)ouders en kinderen. Daarbij kiest 70% ervoor openheid te geven over het gewonnen bedrag. Het blijft vaak niet bij woorden alleen: voor 89% van de kinderen van de nieuwe miljonairs ligt er een mooie schenking in het verschiet. Verdere familie, vrienden en collega’s horen veel minder vaak dat er iets te vieren valt uit angst voor opdringerigheid, afgunst of hoge verwachtingen.

Van de mogelijke nieuwe miljonairs denkt 31% eraan om de hulp van een financieel adviseur in te roepen om slim met het nieuwe vermogen om te kunnen gaan. Een groot vermogen brengt vaak onbekende uitdagingen met zich mee. “Wij zien dat onze klanten vaak met specifieke kwesties moeten omgaan, zowel op fiscaal als persoonlijk vlak,” aldus Arnout Bloys van Treslong, directeur Experience Private Banking bij ING. “Van iets relatief eenvoudigs als vermogensrendementsheffing, tot het maken van een schenkingsplan of het slim beleggen zodat eerder gestopt kan worden met werken. Het helpt als je daarbij als nieuwe miljonair kunt vertrouwen op kundig advies om zoveel mogelijk uit je vermogen te halen.”
.

Miljoen sneller op dan gedacht

Twee op de tien Nederlanders wil stoppen met werken wanneer er een miljoen wordt gewonnen. Het is echter maar de vraag of dat bedrag voldoende is om het er de rest van het leven mee uit te houden. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) denkt dat iemand van 45 jaar nooit meer hoeft te werken wanneer er een miljoen wordt bijgeschreven op de bankrekening. Maar wie stopt met werken, heeft altijd vakantie. Mét bijbehorend uitgavenpatroon. En wie niet werkt, bouwt geen pensioen meer op, dus daar moet ook rekening mee gehouden worden. Wie zelf wil kijken hoe ver hij komt met een bepaald bedrag, kan forward planning gebruiken.
.

Wie niet wint, moet slim zijn

Helaas is het winnen van de loterij maar weinigen gegeven, terwijl grote uitgaven in ieders leven voorkomen. Maar liefst de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om zijn pensioen of de studie van zijn kinderen. Daar wordt dan ook geld voor opzij gezet. Zo spaart 58% van de Nederlanders, belegt nog eens 14%, en bouwt 18% vermogen op door de hypotheek af te lossen. Sparen wordt vooral gedaan voor onvoorziene kosten en vakanties, terwijl voor (de aanvulling van) het pensioen beleggen favoriet is. Drie op de tien Nederlanders bouwt geen vermogen op. Voor hen is het eerst zoeken naar manieren om geld over te houden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.