Ads Top

Vermogen van huishoudens daalt niet langer

Het vermogen van huishoudens is in 2014 niet verder geslonken. Sinds het begin van de economische crisis ging het doorsnee vermogen voortdurend omlaag, vooral doordat woningen in waarde daalden. In 2014 kwam aan deze daling een einde. Dat meldt CBS.

Het doorsnee vermogen van huishoudens, de bezittingen minus de schuld, daalde tussen 2008 en 2013 van 47 duizend naar 19 duizend euro. In 2014 bleef het vermogen even hoog, voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in het derde kwartaal van 2008. Ook wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, is sprake van stabilisatie in 2014.

Met een doorsnee vermogen van 250 duizend euro was Laren de meest welgestelde gemeente van Nederland. De top tien werd echter gedomineerd door een aantal kleinere gemeenten in Noord-Brabant: Haaren, Oirschot, Sint Anthonis, Maasdonk, Alphen-Chaam, Reusel-De Mierden en Eersel. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd.

In Lelystad hadden de huishoudens in doorsnee het laagste vermogen (1600 euro). Ook Rotterdam, Den Haag en Amsterdam stonden in de top tien met laagste vermogens. Utrecht niet, maar het vermogen was met 6 duizend euro ook relatief laag. In de grote steden wonen betrekkelijk veel jongeren, uitkeringsontvangers en niet-westerse allochtonen. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.