Ads Top

Herbeoordelingsproces rentederivaten: stand van zaken

Eind 2014 hebben MKB klanten die op 1 april 2014 een lopend rentderivaat bij ABN AMRO hadden, een brief gekregen met daarin informatie over het herbeoordelingsproces. In dit proces kijkt ABN AMRO of het rentederivaat passend is geadviseerd en of het rentederivaat ook nu nog past bij de positie van de klant.

Een team van meer dan 100 mensen is momenteel full time bezig om elk klantdossier te beoordelen. Elk dossier wordt daarbij getoetst op tientallen criteria. Specialisten gaan in detail door de dossiers heen en maken een grondige analyse.

In totaal heeft ABN AMRO zo’n 350.000 MKB klanten van wie er ca.4.500 een of meerdere rentederivaten hebben. De portefeuille omvat in totaal zo’n 6.000 rentederivaten. Met ondernemers die een rentederivaat hebben en die in de bedrijfseconomische problemen zitten, is de bank in gesprek. Het aantal klachten dat de bank heeft gehad van MKB ondernemers met een rentederivaat ligt rond de 120.

De planning is om aan het einde van het eerste kwartaal 2015 de beoordeling van de dossiers gereed te hebben. Vervolgens wordt in het in tweede kwartaal contact gezocht met de klanten om de beoordeling te bespreken. Als blijkt dat er problemen zijn geconstateerd, wordt in overleg met de klant over een oplossing gesproken.

Een rentederivaat is een financieel product waarmee een ondernemer grip kan krijgen op zijn rentelasten als hij ervoor kiest te lenen tegen een variabele rente. Het is niet een eenvoudig product. De minister van Financiƫn heeft banken gevraagd om in nauw overleg met de AFM goed te bekijken of deze producten in het verleden passend zijn geadviseerd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.