Ads Top

De Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket doen onderzoek naar vijf mogelijk malafide facilitators

De FIOD heeft maandag en dinsdag doorzoekingen gedaan en verdachten aangehouden in vijf strafrechtelijke onderzoeken onder leiding van het Functioneel Parket naar belastingfraude. De verdachten presenteerden zich als fiscaal dienstverlener. Zij hebben vermoedelijk voor hun klanten opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend.

De verdenking is dat de verdachte fiscaal dienstverleners gefingeerde aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in: Den Haag, Soest, Haarlem, Spaarndam, Doetinchem, ’s-Heerenberg en Utrecht. Er is administratie in beslag genomen. Een 55-jarige man uit ’s-Heerenberg, een 58-jarige man uit Soest en een 64-jarige man uit Utrecht zijn aangehouden voor verhoor.

Als een fiscaal dienstverlener een aanbod doet dat te mooi is om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. De komende weken verstuurt de Belastingdienst ruim 8000 brieven naar klanten van de facilitators om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.

Mensen die misbruik maken van fiscale aftrekposten schaden de schatkist en daarmee andere belastingbetalers. Fraude ondermijnt het systeem. Daarom treden de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel parket samen op in de aanpak van deze zogenoemde fiscale dienstverleners. Soms zijn derden op de hoogte van de fraude met hun aangifte, soms ook niet.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.