Ads Top

20 miljoen euro afgepakt in strijd tegen ondergrondse bankiers

De politie en het Openbaar Ministerie hebben in 2014 bijna 20 miljoen euro misdaadgeld van ondergrondse bankiers in beslag genomen. De enorme geldbedragen zijn afgepakt van criminelen die zich bezig houden met ondergronds bankieren.

Criminelen maken gebruik van ondergronds bankieren om de opbrengsten van hun misdrijven buiten het zicht van de overheid te verplaatsen. ‘’Omdat ondergronds bankieren plaats vindt buiten het zicht van de overheid, is het heel gevoelig voor mensen die hun geld om criminele redenen buiten het zicht van de overheid willen houden’’, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket.

Binnen de landelijke eenheid richt een team in het bijzonder zich op de bestrijding van ondergronds bankieren. Zij krijgen daarbij bijstand van enkele andere teams van de politie.

De bankiers werken vanuit winkels, bedrijven of woningen. In februari 2014 heeft de politie 2,5 miljoen euro in een criminele geldcentrale in Capelle aan den IJssel ontdekt.

Geldkoeriers vervoeren het geld vaak in schoenendozen, plastic boodschappentassen en verborgen ruimtes in auto’s. In maart 2014 werd 359.000 euro gevonden in een vrachtwagen vol sinaasappels. Het geld was verstopt tussen de lading en achter het dashboard van de auto.

Het afgelopen jaar zijn er 80 verdachten aangehouden. Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen om niet alle zaken op zitting te laten voorkomen. Aan geldkoeriers- en bankiers wordt daarom een transactie aangeboden. Het transactiebedrag ligt tussen de 5 en 10 procent van het aangetroffen, criminele geldbedrag. In 2014 gingen 41 verdachten akkoord met het transactievoorstel van de officier van justitie. Het hoogste transactiebedrag dat betaald werd was €127.000.

De politie heeft in 53 verschillende onderzoeken 16.8 miljoen euro contant geld in beslag genomen. Criminelen deden afstand van ruim 8,9 miljoen euro. 7,4 miljoen euro is door de rechter verbeurd verklaard.

Tussen 2009 en 2012 is er door de VS, Nederland, Mexico en Colombia onderzoek gedaan naar internationale drugshandel. Tijdens het onderzoek is er in Nederland 6 miljoen euro contant geld gevonden. Het geld was van een groot internationaal drugskartel. De politie en het openbaar ministerie in Nederland hebben als dank voor hun in deze zaak 2,3 miljoen euro ontvangen.

In totaal is er in 2014 voor bijna 20 miljoen euro crimineel vermogen afgepakt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.