Ads Top

Consument bespaart 15% door provisieverbod

De invoering van het provisieverbod dat per 1 januari 2013 van kracht ging, heeft voor consumenten geleid tot een besparing van 15%. Het uurtarief dat de consument betaalt, daalde van gemiddeld € 122 per uur in 2012 tot gemiddeld € 107 per uur in 2014. De gemiddelde prijsdaling hangt af van het soort financieel product en kan nog veel verder oplopen. Voor een hypotheekadvies betaalt men nu gemiddeld € 1.700. Voorheen liepen deze kosten al gauw op tot € 3.000. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van GfK naar de gevolgen van het provisieverbod.

Door het provisieverbod mogen financieel adviseurs geen provisie meer ontvangen van een aanbieder, maar moeten ze zich voor hun advies rechtstreeks laten betalen door de consument. Consumenten krijgen hierdoor inzicht in de kosten voor financieel advies en dit heeft de concurrentie tussen financieel adviseurs aangescherpt.

De invoering van het provisieverbod leidt voor tweederde van de financieel adviseurs tot een daling van inkomsten. De helft van deze groep ziet zelfs een daling van meer dan 20%. 98% van de onafhankelijke financieel adviseurs ervaart het provisieverbod dan ook als een oneerlijke situatie in de markt. Banken hoeven niet te leven van advieskosten, zij verdienen hun geld met het renteverschil op de hypotheek en kunnen hierdoor hun advieskosten richting de consument laag houden.

Volgens Eric Landwaart, Industry Director Financial Services van GfK, zullen de tarieven de komende jaren nog verder onder druk komen te staan. “Onder druk van de ontwikkelingen zullen steeds meer concepten ontstaan waarbij consumenten delen van de werkzaamheden zelf gaan uitvoeren. De effciency die dit oplevert is noodzakelijk vanuit het perspectief van kostenbeheersing en afgedwongen door de prijsdruk in de markt. Dit betekent wel dat de prijsdruk nog verder toeneemt en er steeds minder adviseurs nodig zijn. Het provisieverbod is daarmee een zeer goede ontwikkeling voor de consument, maar holt de beroepsgroep van financieel adviseurs verder uit, aldus Landwaart.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.