Ads Top

Gemeenten bieden minima vaak een te hoge zorgverzekeringspremie

Gemeentes bieden de bijstandsinkomens van Nederland de mogelijkheid tot een collectieve zorgverzekering, zogenaamd met hoge premievoordelen. Je zou verwachten dat deze groep minimaal de laagst mogelijke basispremie krijgt. Maar deze deal lijkt soms meer op een verkooptruc van verzekeraars over de rug van de laagste inkomens van Nederland. Verzekerden kunnen met andere collectieven een stuk voordeliger uit zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van collectievezorgverzekering.nl.
Een rondgang langs de verzekeringspremies leert dat er in 2014 vele verzekeringen zijn met een basispremie onder de 90 eiro. Zo heb je bijvoorbeeld bij OHRA voor 88,19 euro per maand een reguliere zorgverzekering met vrije zorgkeuze en betaal je bij FBTO 88,50 euro. Een prijs waar een aantal gemeenten toch overheen gaan.
De gemeente Amsterdam biedt voor haar minima een premie van 91,34 euro per maand. Inclusief verplicht aanvullend pakket en betaling eigen risico is dit een bedrag van 144,84 euro per maand. De gemeente geeft in totaal een schamele 1,75 euro korting.
Ook de gemeente Utrecht biedt een basispremie van 91,34 euro. Hier komt nog een aanvullende verzekering en de afkoop van het eigen risico bij. Inclusief tandartsverzekering (11,35) een maandbedrag van 161,72 euro.
De gemeente Rotterdam biedt wel een lage premie (86,35 euro) en koopt een deel van het eigen risico af. Er moet echter wel een verplicht aanvullend pakket van 57,86 euro worden afgesloten. Dit leidt tot een maandpremie van 144,21 euro. Deze maandpremies lijken eerder goed voor de zorgverzekeraar dan voor de verzekerde met bijstandsuitkering.
Het aanvullende pakket moet meestal verplicht afgesloten worden, terwijl er in de samenleving juist een tendens is naar minder aanvullend verzekeren. Er worden vervolgens ook enkel dure pakketten aangeboden. Het zou voor veel verzekerden een stuk voordeliger zijn wanneer er gekozen kon worden voor een minder uitgebreid of geen aanvullend pakket. Het zomaar afsluiten van een duur aanvullend pakket leidt tot oververzekering en is weggegooid geld. De gemeentes komen minima hier totaal niet mee tegemoet.
Een andere voorwaarde is vaak dat er iedere maand 30 euro vooruit moet worden betaald voor het eigen risico. Wanneer het eigen risico niet gebruikt wordt, krijgt de verzekerde het geld pas in het derde kwartaal van 2015 terug. Er moet vervolgens voor het nieuwe jaar alweer betaald worden. Iemand in de bijstand kan in juli 2015 dus 540 euro tijdelijk kwijt zijn aan een eigen risico dat die helemaal niet gebruikt. Al dit geld is dan in handen van een zorgverzekeraar, die een paar maanden van de rente kan profiteren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.