Ads Top

Beleggers positief tegenover provisieverbod

Bijna de helft (43%) van de Nederlandse beleggers is op de hoogte van het aankomende provisieverbod. Dat blijkt uit onderzoek van GFK. Hieruit blijkt ook dat beleggers positief of neutraal staan tegenover het verbod (83%). Het provisieverbod heeft volgens hen dan ook geen invloed op hun beleggingsplannen. Met ingang van 1 januari 2014 betalen alle beleggende klanten van ABN AMRO rechtstreeks voor beleggingsadvies en beleggingsproducten. De nieuwe tariefstructuur is voor ABN AMRO het startsein om de verbeterde beleggingsvormen in de etalage te zetten. De wens hiervoor kwam rechtstreeks bij klanten vandaan.
ABN AMRO wil haar klanten goed en duidelijk informeren over de nieuwe tariefstructuur en het aangepaste aanbod. Daarom zijn in 2013 alle klanten benaderd. ABN AMRO MeesPierson ging om tafel met alle 17.000 advies beleggingsklanten en ABN AMRO voerde gesprekken met meer dan 80.000 van haar klanten. Naast uitleg over de nieuwe manier van tariferen werd er ook gesproken over welke beleggingsvorm het beste aansluit bij de wensen van de klant.
Ook gaat de bank relevante informatie, afgestemd op de persoonlijke situatie en beleggingswensen van de klant 24/7 proactief aanbieden, onder andere via speciaal daarvoor ontwikkelde (online) adviestools. Dick van Ommeren, Directeur Marketing & Products ABN AMRO MeesPierson: ’Dat advies wordt heel zorgvuldig gegeven. Uit onze cijfers blijkt dat beleggers die ons advies opvolgen, relatief een beter rendement hebben. Vandaar dat wij het nu nog actiever aanbieden aan onze klanten.’ Uit het onderzoek van GFK bleek dat het merendeel van de ondervraagde beleggers belegt voor een appeltje voor de dorst en als aanvulling op het pensioen en inkomen.
ABN AMRO voldoet naar eigen zeggen ruimschoots aan de afspraken die tussen de grootbanken en de Autoriteit Financiële Markten zijn gemaakt om het provisieverbod bij beleggen vanaf 1 januari 2014 in te voeren. Het liefst biedt ABN AMRO fondsen aan zonder fondsvergoeding. Krijgt de bank wel een fondsvergoeding dan wordt die doorgegeven aan de klant. Dick van Ommeren: ‘Klanten betalen voor de dienstverlening van ABN AMRO en wanneer ze transacties plaatsen. Deze kosten werden voorheen ondermeer uit de fondsvergoeding vergoed. Het service- of adviestarief is een vast percentage van het belegd vermogen.’
ABN AMRO MeesPierson voerde medio 2013 de nieuwe tariefstructuur al in. Ervaring leert inmiddels dat klanten zich goed kunnen vinden in de toegenomen transparantie. Dick van Ommeren: ‘Uit eerder klantonderzoek bleek dat onze klanten meer inzicht willen hebben in de kosten die bij beleggen komen kijken. Daar wilden wij gehoor aangeven. Daarom zijn wij volledig transparant over onze beleggingstarieven. Klanten die bij ons beleggen, weten precies wat ze daarvoor betalen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.