Ads Top

ACM geeft visie op de Nationale Hypotheek Instelling

ACM werkt aan een studie naar de mogelijkheden om de concurrentie in de bancaire sector te verbeteren, waaronder een onderzoek naar toetredingsdrempels voor nieuwe aanbieders.
Het kabinet wil een Nationale Hypotheek Instelling (NHI) oprichten. De NHI kan investeringen in hypothekenpakketten door institutionele beleggers te stimuleren. Het rendement op de investeringen wordt gegarandeerd door de Staat. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst erop dat de NHI toetreding tot de bancaire sector in Nederland minder aantrekkelijk kan maken. Er zijn nu maar enkele grote banken en sinds de kredietcrisis is de concurrentie in de hypotheekmarkt afgenomen. Dat leidt over het algemeen tot hogere hypotheekrentes. Toetreders kunnen concurrentie aanjagen. ACM pleit er daarom voor dat bij de besluitvorming over de NHI de mogelijke negatieve gevolgen voor toetreding en concurrentie worden meegenomen.
Als de NHI zo wordt opgericht dat de voordelen van de staatsgarantie voornamelijk bij de bestaande grote banken terechtkomen, kan de NHI leiden tot een concurrentievoordeel voor deze banken. Dit komt doordat de staatsgarantie voor de bestaande spelers kan zorgen voor een hogere rating van de kredietbeoordelaars. Hierdoor kunnen deze banken goedkoper geld lenen op de kapitaalmarkt. Toetreders hebben dit voordeel niet, waardoor toetreding tot de Nederlandse bancaire markt mogelijk minder aantrekkelijk wordt. De concurrentie op de lange termijn kan hierdoor afnemen. Dit kan leiden tot hogere (hypotheek)rentes en/of lagere spaarrentes.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.