Ads Top

Recessie goed moment voor eigendomsoverdracht

Een derde van de ondervraagde familiebedrijven vindt het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht. Door de aanhoudende economische tegenwind wordt het bedrijf lager gewaardeerd, waardoor kinderen een lagere prijs betalen. Dit blijkt uit het rapport ‘Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf’ van het ING Economisch Bureau, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit en FBNed.
Naast de pensioengerechtigde leeftijd, vindt een derde van de ondervraagde familiebedrijven het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht. Door de moeilijke economische omstandigheden van de afgelopen jaren wordt het bedrijf lager gewaardeerd. Hierdoor zijn de kinderen die het familiebedrijf overnemen goedkoper uit. Circa driekwart van de ondervraagde familiebedrijven heeft nog altijd een voorkeur voor eigendomsoverdracht binnen de familie. ”Daarbij is het voor vrijwel ieder familiebedrijf essentieel om de bedrijfsbelangen in lijn te brengen met de belangen van de familie,” aldus Karien van Gennip, ING directeur Private Banking & Beleggen. “Het vergt evenwichtskunst om te balanceren tussen deze twee belangen."
Bijna de helft van de ondervraagde familiebedrijven ervaart de juridische en fiscale complexiteit als grootste knelpunt bij eigendomsoverdracht, gevolgd door de duur van het proces, het omgaan met emoties en de kwaliteit van de adviezen. Gezien de complexiteit is het niet vreemd dat vrijwel alle ondervraagde familiebedrijven externe adviseurs inschakelen, waarbij de accountant de belangrijkste adviseur is.
Financiering van de eigendomsoverdracht wordt niet als een groot knelpunt ervaren. Eén van de redenen daarvoor is dat de eigendomsoverdracht veelal voor een groot deel met eigen middelen wordt gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan een achtergestelde lening van de verkoper. Naast eigen middelen van de verkoper of de koper wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van een lening van de familie en bankfinanciering. Van durfkapitaal wordt daarentegen nog nauwelijks gebruik gemaakt. “Dit past in het beeld uit ons vorige onderzoek”, zegt Ruud van Dusschoten, directeur Grootbedrijf en Instellingen van ING Nederland. “Familiebedrijven zijn gericht op de lange termijn en zijn vrij conservatief gefinancierd. Dat heeft de meeste familiebedrijven  uiteindelijk ook goed door de recessie geholpen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.