Ads Top

Schade 5 december-storm valt relatief mee

De storm die op Sinterklaasmiddag en -avond over het land raasde heeft met name in de noordelijke en westelijke kustgebieden voor schade gezorgd. Volgens eerste schattingen van het Verbond van Verzekeraars valt de schade relatief mee en komt deze naar verwachting – exclusief de overheid en landbouwsector – uit op een bedrag tussen de 5 á 10 miljoen euro. De waterschade door overstroming is nog onbekend.
De 5 december-storm was de tweede storm in korte tijd die ons land treft. Op maandag 28 oktober zorgde een zeer zware storm voor een geschatte kostenpost van 95 miljoen euro. Ook kwamen drie personen om het leven. Die oktoberstorm was daarmee één van de zwaarste in de afgelopen tien jaar.
Schadeverzekeraars zetten vrijdag vele honderden extra medewerkers in om claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te verwerken. Verzekeraars kregen tot nu toe enkele duizenden meldingen. Eerst uit de kop van Noord-Holland, Amsterdam en delen van Gelderland, later ook uit de regio’s Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond.
De storm die met windstoten tot 130 kilometer over het land trok, zorgde onder meer voor weggewaaide dakpannen en rondvliegend puin. Ook omgewaaide bomen en afgewaaide takken zorgden voor schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen. De boomschade valt fors lager uit dan bij de oktoberstorm, omdat de meeste bomen inmiddels hun bladeren hebben verloren. Ook waren veel ‘zwakke’ bomen bij de vorige storm al omgewaaid en hebben overheidsdiensten veel ‘risico-bomen’ inmiddels gesnoeid of gerooid.
Gedupeerden kunnen stormschade claimen op hun opstal- en/of inboedelverzekeringen. Stormschade wordt door de meeste opstalverzekeraars vergoed vanaf een windkracht 7 of hoger, waar gisteren in grote delen van het land sprake van was. Hoe groot de waterschade uitvalt, is onbekend. In onder meer Rotterdam en Dordrecht zijn kades overstroomd. Waterschade door overstromingen is vaak niet verzekerd. Een initiatief van het Verbond om een collectieve, betaalbare overstromingsverzekering op te zetten strandde afgelopen zomer als gevolg van een negatieve zienswijze van de Autoriteit Consument & Markt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.