Ads Top

World Animal Protection en BN'ers roepen Rabobank op financiering dierenleed te stoppen

Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection roept Rabobank op om te stoppen met het financieren van dierenleed. Verschillende BN'ers, waaronder Anita Witzier, Henny Huisman en Milouska Meulens, steunen de oproep. Vandaag publiceert de organisatie een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat de investeringen van de bank in de vee-industrie in strijd zijn met het eigen dierenwelzijnsbeleid.

Ook Marian Mudder, Susan Smit en Joy Delima doen mee met de nieuwe campagne van World Animal Protection. De organisatie roept Rabobank dringend op om te stoppen met investeringen in de grote multinationale vleesbedrijven en uitbreidingen van industriële veehouderij. Bij de bestaande industriële veehouderij moet de bank hogere dierenwelzijnsnormen eisen.

Uit het rapport ‘Blocking a better world altogether’ - mede gebaseerd op een vragenlijst die Rabobank heeft ingevuld - blijkt dat Rabobank bedrijven financiert die verbonden zijn met de ergste uitwassen van de vee-industrie. In de periode 2016-2024 gaat het om minimaal een bedrag van 23,5 miljard euro. Onder meer JBS en Tyson Foods, de twee grootste vleesbedrijven ter wereld, worden door Rabobank gefinancierd.

World Animal Protection wijst Rabobank erop dat deze investeringen in strijd zijn met het eigen beleid. Zo zouden dieren onder meer toegang moeten hebben tot voldoende voer en water, en ‘welzijnsverrijkende mogelijkheden’ moeten krijgen. Volgens de organisatie hanteren bedrijven als JBS en Tyson Foods echter zeer slechte leefomstandigheden voor dieren, zoals te volle megastallen, of juist nauwe kooien waarin dieren zich niet kunnen draaien. Ook zouden deze bedrijven regelmatig in opspraak komen vanwege undercoverbeelden van ernstige dierenmishandeling, zoals medewerkers die met dieren smijten of ze bewust laten verhongeren. Daarnaast is World Animal Protection kritisch op de betrokkenheid van Rabobank bij organisaties zoals de National Pork Producers Council in de Verenigde Staten, vanwege pogingen om de totstandkoming van dierenwelzijnswetgeving te blokkeren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.