Ads Top

'Huizenprijzen stijgen naar recordniveau: de krapte regeert en dicteert'

De woningprijzen zijn in april 2024 naar het hoogste niveau gestegen ten opzichte van de piek in 2022. De NVM zag deze ontwikkeling aankomen en maakte er al melding van bij de presentatie van haar woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2024. Het woord record is hier niet echt zijn plaats volgens de NVM. De krapte regeert in de woningmarkt en het vertrouwen van de consument stuwt de verkoopprijzen. NVM constateert dat het aantal bezichtigingen weer toeneemt, net als het percentage woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht. Kopers overbieden ook meer ten opzichte van de vraagprijs.

Tegelijk neemt het woningaanbod af. De aanwas van nieuwbouw kan de vraag niet opvangen. Vergunningprocedures duren te lang en bezwaren van omwonenden vertragen de realisatie. De woningmarkt dreigt zo op slot te vallen. Bezitters van een bestaande woning kunnen op warme belangstelling van kopers rekenen. De grote zorg van de NVM is dat de doorstroming in de woningmarkt stokt omdat er geen passend aanbod is voor de woningverkoper. Deze komt dus niet in beweging.

NVM pleit daarom voor een nieuw en ander record. Dat van de hoogste aantallen nieuwbouwwoningen die aan de woningvoorraad worden toegevoegd. Kopers zijn er te over. Met vertrouwen, met geld en met een acute woonvraag. Die vraag is niet alleen groot maar ook breed. Blindstaren op alleen starterswoningen haalt de markt dus niet van het slot. Een mix op maat die voorziet in de lokale vraag en aansluit op de bestaande voorraad doet dat wel, zorgt voor doorstroming én is toekomstbestendig. In rap tempo de juiste koopwoningen en huurwoningen realiseren die voorzien in de behoefte van consumenten. Dat is het soort record dat NVM wél trots maakt en woningzoekers onderdak biedt. Zodat de krapte niet meer regeert en de prijs dicteert.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.