Ads Top

'De inkoop van aandelen valt niet te verdedigen'

Aandeelhouders tevreden stellen wint het van duurzame toekomst bedrijf zeker stellen. Zegt Piet Sprengers van ASN Bank.

In plaats van te investeren in verduurzaming sluizen beursgenoteerde ondernemingen veruit het grootste deel van hun winsten belastingvrij weg naar hun aandeelhouders. Op korte termijn levert dat tevreden aandeelhouders op en een hogere beloning voor de bestuurders.

De samenleving betaalt hiervoor de prijs. Niet alleen letterlijk in de vorm van hogere belastingen. De meest rendabele investering voor de samenleving is als vervuilende bedrijven hun ‘overtollige geld’ investeren voor de lange termijn in verduurzaming van de bedrijfsvoering in plaats van het op korte termijn tevreden stellen van de aandeelhouder. Met het tevreden stellen van de aandeelhouder wordt aangenomen dat rendement voor de beleggers belangrijk is en niet het inkomen van medewerkers, de prijzen die consumenten voor een product betalen of het afwentelen van klimaat en milieukosten op de samenleving.

Wat moeten bedrijven wel doen? In plaats van het geld op de bank te zetten, moeten ze het investeren in hun eigen toekomst en daarmee die van de samenleving, zegt Sprengers. Het geeft geen pas dat bedrijven belastingvrij aandelen inkopen en vervolgens miljarden aan subsidies opeisen voor verduurzaming die door belastingbetalers moeten worden opgehoest.  

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.