Ads Top

Een op de tien Nederlanders gebruikt vakantiegeld om vaste lasten te betalen

Over twee weken krijgen miljoenen Nederlanders vakantiegeld uitgekeerd. Het fenomeen vakantiegeld werd een halve eeuw geleden geïntroduceerd als prikkel om werknemers aan te sporen om op vakantie te gaan, met het idee dat ze daardoor langer fit en gemotiveerd blijven.

Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt nu dat 11 procent van de mensen in Nederland het vakantiegeld niet voor vakantie gebruikt, maar om hun vaste lasten te kunnen betalen.  

De energieprijzen en inflatie zijn nu weliswaar gedaald, maar je betaalt wel weer meer voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld een drankje bij een bevrijdingsdagconcert. Het blijft voor veel mensen helaas nog steeds lastig om rond te komen, waardoor ze hun vakantiegeld wel voor vaste lasten moeten gebruiken.

Uit het onderzoek naar vakantiegeld blijkt ook dat het voor tien procent van de Nederlanders te duur is om op vakantie gaan dit jaar. Voor huishoudens met kinderen tot twaalf jaar ligt dat percentage op 16,7 procent. Een op de vijf Nederlanders geeft aan dit jaar minder lang op vakantie te gaan omdat alles duurder is geworden. Twaalf procent van de Nederlanders geeft aan sowieso nooit op vakantie te gaan.  

Het vakantiegeld wordt doorgaans ieder jaar in mei uitbetaald zodat het in elk geval voor de zomervakantie op de rekening staat. Hoewel het aanvankelijk werd uitgekeerd om te besteden aan een vakantie, gaat het geld daar dus lang niet altijd naartoe.  

Vooral jongeren (14,6 procent) gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40-49 jarigen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.