Ads Top

Autobezitter opnieuw duurder uit: premies eerste kwartaal 2024 gemiddeld 65 euro gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tussen januari en maart 2024 ging de gemiddelde premie voor autoverzekeringen met 8,2% procent omhoog ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 betaalde je nog 797 euro per jaar aan premie. Dit blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl.

De gemiddelde stijging van de autopremies is het grootst bij een allriskverzekering, namelijk 9 procent. Voor een WA-verzekering geldt een premiestijging van 8,4% procent. De WA beperkt casco verzekering is het minst hard gestegen: gemiddeld met 7,1 procent in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van vorig jaar.

Onder andere de hoge inflatie en een stijgende schadelast zorgen ervoor dat de premies voor autoverzekeringen in het eerste kwartaal omhoog zijn gegaan.

Autoverzekeringsexpert Jerry Poel legt uit: “Autoverzekeraars berekenen de gestegen kosten met enige vertraging door in de premies. Je ziet dat de hoge inflatie van 2022 en hogere kosten, zoals gestegen reparatiekosten, in 2023 langzamerhand is verwerkt in de premies.”

De toenemende schadelast heeft eveneens een directe invloed op de premies die autobezitters betalen. Het Verbond van Verzekeraars rapporteerde al begin 2022 een significante toename in deze lasten, veroorzaakt door diverse ontwikkelingen. Verzekeraars berekenen deze toegenomen schadekosten door in de premies, wat nu merkbaar is voor de autobezitter.

Een lichtpunt is de daling van voertuigcriminaliteit. In 2023 werden 5.844 personenauto's gestolen, wat een afname van 11% betekent ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze trend zet zich voort in het eerste kwartaal van 2024, waarin 1511  auto's gestolen werden, tegenover 1.690 in dezelfde periode in 2023 blijkt uit cijfers van Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.