Ads Top

Uitreiking Gedragscode Kort Zakelijk Krediet

Woensdag zijn Swishfund, BridgeFund en OPR-Bedrijfskrediet op het Ministerie van Financiƫn, in aanwezigheid van de heer Joost Smits, plaatsvervangend directeur Financiƫle Markten op het ministerie van Financiƫn, op de hoogte gesteld dat zij officieel geaccrediteerd zijn volgens de Gedragscode Kort Zakelijk Krediet. De gedragscode heeft als doel ondernemers te beschermen bij het aantrekken van kort-zakelijke kredieten. Dit zijn financieringen met een looptijd van korter dan een jaar en minder dan 100.000 euro.

De afgelopen jaren is het aanbod kleine kredieten aan ondernemers sterk gestegen, waardoor het een steeds belangrijkere financieringsvorm wordt voor ondernemers voor werkkapitaal of tijdelijke overbrugging. Deze sector is op dit moment echter nog ongereguleerd, waardoor het risico kan ontstaan dat ondernemers onvoldoende beschermd worden.

Het Ministerie van Financiƫn heeft Stichting MKB Financiering (SMF) daarom in 2021 gevraagd om te onderzoeken of zelfregulering in deze sector haalbaar en wenselijk is. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties, financieringsadviseurs en natuurlijk de aanbieders van deze financieringen zelf om te komen tot noodzakelijke afspraken tot zelfregulering. De uitkomst van deze gesprekken is een gedragscode voor aanbieders van Kort Zakelijk Krediet waarmee kleine ondernemers zo goed mogelijk beschermd worden.

Na een uitgebreide audit zijn Swishfund, BridgeFund en OPR-Bedrijfskrediet de eerste financiers met een positieve beoordeling. Zij voldoen aan alle eisen van de gedragscode Kort Zakelijk Krediet en hebben het Keurmerk Erkend MKB Financier ontvangen.

Naast duidelijkheid en helderheid voor ondernemers komt de gedragscode tegemoet aan de wens van de politiek om de kleine mkb-ondernemer in het financieringslandschap beter te beschermen. Het ministerie van Financiƫn vindt toegang tot financiering voor het mkb cruciaal, of het nu gaat om starten, groeien, vernieuwen of investeren in maatschappelijke transities. Het is van belang om te zorgen dat de toegang tot kort zakelijke financiering gewaarborgd blijft. Ook is het belangrijk dat kleine ondernemers gepaste bescherming krijgen wanneer zij zakelijk krediet afnemen en is het goed dat financiers de noodzaak zien om zich aan regels te binden ter bescherming van de kredietnemers.

Financieringen die onder de gedragscode Kort zakelijk krediet worden verstrekt mogen geen verborgen kosten bevatten (de zogenaamde kleine lettertjes), de financier moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen en volledige transparantie bieden richting de kleine ondernemer in de tarifering en bijkomende kosten. Daarnaast is het belangrijk dat er geen overcreditering plaatsvindt en de ondernemer zijn financiering kan terugbetalen, waarvoor wordt samengewerkt met het BKR. Ook bestaat er voor de aangesloten financiers de verplichting zich aan te sluiten bij het Kifid zodat de ondernemer daar terecht kan met klachten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.