Ads Top

Aanzienlijk deel van jongeren kreeg rekeningen afgelopen jaar niet altijd betaald

Maar liefst twee op de vijf (40%) jongeren heeft afgelopen jaar weleens moeite gehad met het betalen van een rekening. Dit blijkt uit onderzoek van incasso-en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn, uitgevoerd onder 1.034 jongeren tussen de 18 en 30 jaar.

Flanderijn wil met dit onderzoek de staat van betaalproblematiek onder deze groep inzichtelijk maken. Voor negentien procent van de jongeren bleef het niet bij eenmalig een rekening niet kunnen betalen, maar ging het om enkele keren in 2024. Nog eens acht procent had er zelfs regelmatig moeite mee. Voor twee procent was het betalen van (zo goed als) alle rekeningen lastig.

De jongeren die aangaven moeite gehad te hebben met het betalen van rekeningen, is ook gevraagd bij welke rekeningen dit met name was. Een op de drie (33 procent) geeft aan dat de zorgverzekering voor de meeste uitdagingen zorgde. De huur of hypotheek staat met 24 procent op de tweede plaats. Opvallend is dat het terugbetalen van een rekening of Tikkie aan vrienden en/of familie de derde plaats bekleedt: 20 procent van de jongeren had afgelopen jaar daar de meeste moeite mee.

Het slecht kunnen betalen van rekeningen kan leiden tot schulden. Maar liefst 26 procent van de jongeren heeft op dit moment een schuld. Hierbij worden studieschuld en hypotheek buiten beschouwing gelaten. De hoogte van deze schuld verschilt aanzienlijk: de meesten (10%) hebben een relatief kleine schuld tussen de 1 en 250 euro. Maar zes procent heeft al een schuld tussen de 251 en 1000 euro, en 4 procent tussen de 1001 en 3000 euro. Maar liefst vijf procent heeft een schuld die varieert tussen de 3001 en 20.000 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.