Ads Top

Spaarrekening levert meer op dan spaardeposito

 

Waar je als spaarder normaal gesproken wordt beloond met een hogere rente wanneer je je geld voor langere periode vastzet, levert sparen op een spaarrekening momenteel meer op dan sparen in een deposito waarbij je je geld voor 10 jaar vastzet.

Het is goed om te weten dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente sinds juli 2022 stapsgewijs heeft verhoogd tot 4 procent. Dit in een poging om de inflatie terug te brengen. En omdat banken de rente op hun spaarrekeningen afleiden van de ECB-rente, steeg de spaarrente de afgelopen jaren lekker mee. Sommige aanbieders bieden zelfs een spaarrente van 4 procent en dat is ongekend hoog.

Terwijl de rente op de spaarrekening dus vooralsnog hoog blijft, lopen met name de rentes op langlopende spaardeposito’s sinds het begin 2024 terug. Zo staat de rente over een spaardeposito van vijf jaar momenteel op 3,50%. De Vries: “Het gevaar voor inflatie blijft op de loer liggen. Daarnaast zorgt onrust in verschillende delen van de wereld voor onzekerheid over de toekomstige economische ontwikkeling. Dit maakt dat banken wel geld voor de korte termijn willen inkopen, maar niet voor de langere termijn.”

Omdat de inflatie op dit moment is teruggebracht naar een acceptabel niveau, is de verwachting dat de ECB de rente bij haar volgende rentebesluit in juni op 4 procent houdt of zelfs wat terugbrengt. Dit zou dit betekenen dat de rente op spaarrekeningen voor nu stabiel blijft, maar later dit jaar kan zakken. Voor de rente op de spaardeposito’s geldt een vergelijkbare verwachting.

De onzekerheid over de ontwikkeling van de rente op de lange termijn, maakt het geven van een eenduidig spaaradvies lastig. Als de rente uiteindelijk toch daalt, dalen de rentes op de spaarrekening als eerste mee. Daarom is het advies: profiteer voorlopig van de hogere rente op een spaarrekening. Voor de spaarder die zijn geld voor vijf tot tien jaar kan missen, kan een deposito wel aantrekkelijk zijn. Zeker als de dalende trend uiteindelijk doorzet, is een rente van 3,0% tot 3,50% een mooi rendement.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.