Ads Top

ING BeleggersBarometer: beleggersvertrouwen op historisch dieptepunt

Met een score van 56 op de ING BeleggersBarometer heeft de index een historisch dieptepunt bereikt. Nog nooit sinds de start van deze metingen in 2002 was de score zo laag. Hoewel de index vorige maand ook al erg laag stond (62) is deze nog niet eerder tot onder de 60 gedaald.

Beleggers kijken opnieuw terug op een periode waarin de situatie van de Nederlandse economie verslechterd is. Maar zij zijn vooral nog negatiever over de waardedaling die zij in hun eigen beleggingsportefeuille constateerden. Ook de toekomstverwachtingen blijven somber, zowel voor de Nederlandse economie, de eigen financiële situatie als de waarde van de beleggingsportefeuille.

Zestig procent van de beleggers voorziet de komende drie maanden een daling van de AEX. Voor januari 2023 voorspellen zij dat deze op 629 zal staan. Vorige maand voorspelden zij nog 661 voor de maand december. De voorspelling die beleggers in juli deden voor deze maand (650) komt redelijk overeen met de daadwerkelijke AEX in oktober. De AEX schommelde tijdens de onderzoeksperiode rond de 650, met uitschieters tot 670 en naar 631.

Ook heeft de geopolitieke situatie in oktober weer een grotere impact op de beurs dan de vorige maand. 40% van de beleggers zet dit op nummer één, in september was dit nog 30%. De rol van wereldeconomie is deze maand minder invloedrijk dan in september (19% vs. 27%) en is daarmee ingehaald door inflatie (23%).

De afgelopen maand hebben opnieuw meer beleggers verlies geleden (48% vs. 33%). Ook is het gemiddelde verlies gestegen van 7,5% in september naar 8,8% in oktober. Het aantal beleggers dat niet weet hoe hun portefeuille daadwerkelijk rendeerde is in oktober gedaald van 35% naar 28%. Dit betekent dat meer mensen betrokken zijn bij hun portefeuille deze periode. Ook deze maand verwachten beleggers opnieuw de meeste kansen bij ASML (14%) en Shell (13%). Ahold Delhaize (6%), Unilever (5%) en ING Group (5%) sluiten de top vijf af.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.