Ads Top

Stijging hypotheekrente even gestopt

De stijging van de hypotheekrentes is de laatste weken afgevlakt. Sterker nog, vorige week zijn zelfs weer enkele hypotheekrentetarieven gedaald. Dit blijk uit cijfers van de financiƫle vergelijkingssite Geld.nl.

Het gaat vooral om de hypotheekrentes met een langere rentevaste periode die stabiliseerden of zelfs licht daalden. Zo bleef de gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast met NHG op 4,44 procent de afgelopen twee weken. De hypotheekrente voor 10 jaar vast ging van gemiddeld 4,59 procent op 31 oktober naar 4,57 procent. Voor 20 jaar vast ging de rente in die periode van 4,82 naar 4,80 procent en voor 30 jaar bleef de gemiddelde hypotheekrente gelijk op 4,91 procent.
 
Deze ontwikkeling komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes, waar hypotheekverstrekkers hun tarieven op baseren, flink zijn gedaald. Inmiddels kruipen die rentes weer iets omhoog. Hierdoor zijn hypotheekverstrekkers ook erg voorzichtig met hun hypotheekrentes, Ze laten hun tarieven licht mee dalen of wachten nog even af en houden de tarieven gelijk.

Hoe de vaste hypotheekrentes zich de komende tijd gaan ontwikkelen, hangt dus vooral af van wat de kapitaalmarktrentes doen. Dit zijn rentes waartegen hypotheekverstrekkers geld kunnen lenen bij beleggers. Door de hoge inflatie en economische onzekerheid zijn de tarieven dit jaar flink omhoog gaan. Beleggers wilden in ruil voor de onzekerheid immers hogere rentes voor het geld dat ze uitleenden,

Nu er mogelijk een recessie aankomt en de inflatie daardoor zou kunnen dalen, krijgen beleggers weer iets meer vertrouwen en gaan de kapitaalmarkrentes weer wat omlaag.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.