Ads Top

'US-dollar en Chinese yuan straks zij aan zij'

Nog altijd is de Amerikaanse dollar wereldwijd valuta nummer 1. De vraag is hoe lang nog. Voor veel opkomende economieën is die dominante rol niet langer vanzelfsprekend.

De researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade voorziet een wereld met een gepolariseerd munt-systeem, waarbij de Amerikaanse dollar en Chinese yuan zij aan zij de dienst uit maken.

De onderzoekers stellen dat de Covid-19-crisis en de oorlog in Oekraïne de bestaande onvrede over de dominantie van de dollar hebben versterkt. Ze spreken over een volgende fase in de financiële globalisering met als uiteindelijk resultaat dat ‘financiële co-hegemonie’ van de Chinese yuan naast de Amerikaanse dollar.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade wijst op eerdere berichten dit jaar in The Wall Street Journal over een oliedeal van 's werelds grootste olie-exporteur (Saoedi-Arabië) en 's werelds grootste olie-importeur (China) die niet in dollars zou worden afgerekend maar in de Chinese valuta. Als er één sector is die dollar-georiënteerd is dan is het wel de oliesector. Het raakt het hart van het Amerikaanse systeem. Vooral de symbolische impact is groot.

Voor westerse landen is de dollar van oudsher vanzelfsprekend. Maar in het overgrote deel van de wereld is dat helemaal niet zo. Met de economische opkomst van het Aziatische deel van de wereld is het logisch dat China de yuan als leidende valuta naar voren probeert te schuiven. Het past ook volledig in de groeiende controverse tussen de VS en China.

Volgens Allianz-onderzoekers is de rol van de yuan in het wereldwijde financiële systeem in tien jaar tijd verdubbeld. Deze groei zou versneld doorzetten richting een multipolair-systeem. Vervolgens is dan de vraag hoe de twee valuta naast elkaar functioneren. In een pessimistisch scenario zouden zich twee invloedssferen kunnen vormen (VS en dollar versus China en Yuan) met weinig uitwisseling.

De opkomst van de yuan is volgens Geeroms niet los te zien van de gigantische Belt and Road -investeringen (nieuwe zijderoute). In meer dan 80 landen, voornamelijk in Azië en Afrika (maar ook in Europa) investeert China honderden miljarden in infrastructuurprojecten zoals haven- en elektriciteitsvoorzieningen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.