Ads Top

'Behoefte aan non-bancaire leningen neemt toe in 2023'

NLInvesteert heeft zijn groei in het derde kwartaal kunnen voortzetten; het uitstaande kredietvolume steeg verder met 50 miljoen euro.

De outlook van directeur Dirkjan Takke voor de markt in 2023 is uitdagend: 'We zien signalen voor een zware recessie. Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering. De behoefte aan non-bancaire leningen zal groeien.'
 
NLInvesteert heeft in het derde kwartaal van 2022 50 miljoen euro aan nieuwe financiering verstrekt aan MKB-bedrijven. Daarvan was bijna 30 miljoen euro afkomstig van private investeerders die in de projecten van het financieringsplatform beleggen.

In totaal heeft NLInvesteert nu voor circa 650 miljoen euro aan financiering bemiddeld. Het gemiddelde jaarrendement voor beleggers bleef stabiel op 8 procent per jaar.

De economische vooruitzichten zijn somber. De grootste kredietverzekeraar ter wereld, Allianz Trade, waarschuwde vorige maand nog dat een loongolf een kettingreactie richting een ongekende economische crisis kan veroorzaken.

De loongolf zal vooral MKB-ers raken die al kampen met zeer hoge kostenstijgingen van energie en materialen. Marktprognoses voor faillissementen schieten omhoog. Het aantal wanbetalers is bij NLInvesteert echter nog steeds laag. Het percentage afboekingen in het derde kwartaal bedroeg 0,56 procent. Dat is precies even veel als een jaar geleden (derde kwartaal 2021).

NLInvesteert houdt rekening met een zware recessie. Inflatie, oplopende rentes en een consument die aankopen uitstelt, zullen voor het MKB ernstige gevolgen hebben.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.