Ads Top

Nederlandse beleggers schuiven investeren op de lange baan

Slechts 23 procent van de Nederlanders met interesse in beleggen is momenteel daadwerkelijk actief op de aandelenmarkt. Dit blijkt uit marktonderzoek van de Amsterdamse neobroker BUX onder 1000 Nederlanders die (van plan zijn te) beleggen, uitgevoerd door Kantar. Dit percentage zal niet snel toenemen, want maar liefst veertig procent van alle respondenten wacht nog langer dan een jaar met beleggen. Hiervoor lijkt kennisgebrek de belangrijkste reden.
 
De overige respondenten verwachten dat zij binnen zes tot twaalf maanden beginnen met investeren (twintig procent) of oriënteren zich doelgericht om binnen een halfjaar de beurs op te gaan (zeventien procent). Met 29 procent zijn mannen vaker actief op de aandelenmarkt dan vrouwen (achttien procent). Laatstgenoemden beschouwen beleggen vooral als realistisch voor over minimaal een jaar (48 procent).

Maar liefst zestien procent van de respondenten die nog niet beleggen schrijft dit voornamelijk toe aan kennisgebrek, nauw gevolgd door onzekerheid over het juiste investeringspakket (dertien procent) en onwetendheid over waar te beginnen (twaalf procent). Die twijfel heerst meer bij vrouwen dan mannen.

Behalve deze kennis gerelateerde bezwaren noemen Nederlanders risico (elf procent) en onvoldoende vrij besteedbaar inkomen (tien procent) als reden van uitstel.

Argumenten vóór beleggen zijn van andere aard, blijkt uit het onderzoek. Zo noemen de meesten sparen voor de lange termijn als belangrijkste reden (vijftien procent). Anderen willen met beleggen vooral een passief inkomen creëren (dertien procent) of meer rendement maken dan de huidige spaarrente mogelijk maakt (twaalf procent). Verder valt op dat Italianen en Fransen aanzienlijk vaker voor financiële zekerheid voor hun familie sparen (gem. achttien procent) dan Duitsers en Nederlanders (gem. tien procent).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.