Ads Top

Nieuw Brits bankbiljet van vijftig pond eert computerpionier Alan Turing

Op woensdag 23 juni brengt de Bank of England een nieuw bankbiljet van 50 pond uit met daarop de wiskundige, computerpionier en codekraker Alan Turing (1912-1954).

Het bankbiljet bevat tal van geeky elementen uit Turings pionierswerk op het gebied van wiskunde, informatica, het kraken van geheime Duitse codes en zelfs wiskundige biologie. CWI-onderzoekers en hoogleraren Lynda Hardman en Jurgen Vinju geven commentaar op de betekenis van Turings werk voor de huidige informatica en maatschappij.

In 2019 werd Alan Turing geselecteerd uit een shortlist van Britse wetenschappers om op het nieuwe bankbiljet te worden vereeuwigd. De datum van 23 juni is gekozen omdat dat de geboortedag van Turing is. CWI-onderzoeker professor Jurgen Vinju is blij met het Alan Turing-bankbiljet: “Het onderstreept het feit dat informatietechnologie in het algemeen en computers in het bijzonder zulke fundamentele infrastructuren zijn voor de moderne samenleving. De eer is aan Turing die het vakgebied informatica een theoretische grondslag heeft gegeven en de bijbehorende motivatie om digitale computers werkelijkheid te maken.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.