Ads Top

DNB: Opkomst BigTechs zorgt voor gebruiksgemak, maar er zijn ook risico’s


Techreuzen werken steeds vaker samen met banken of verzekeraars. In Nederland zijn Apple Pay of Google Pay voorbeeld.

DNB ziet verschillende risico’s. Eén daarvan is dat een klein aantal techreuzen heel dominant wordt en dat de dienstverlening zich daar concentreert. Dan kan het gaan om dienstverlening aan klanten, maar ook om clouddiensten aan banken of verzekeraars. Je ziet nu al dat financiële instellingen best wel afhankelijk zijn van cloudplatforms. Als zo’n platform wegvalt, dan heeft de financiële sector een behoorlijk probleem.

Met name in China spelen die techreuzen nog een veel grotere rol. Daar kan je via een platform van de Alibaba Groep leningen afsluiten. Dit komt onder andere doordat de financiële dienstverlening door banken in China een stuk minder toegankelijk was dan hier.

De grote vraag wordt de komende jaren: wie heeft het contact met de klant? Een scenario is dat banken en verzekeraars naar de achtergrond worden verdrongen. Zij bieden hun diensten aan via de techreuzen, die de relatie met de klant overnemen. Weer een ander scenario is dat techreuzen, banken en verzekeraars straks allemaal hun eigen platforms hebben die met elkaar concurreren. Hoe het uiteindelijk loopt, dat is natuurlijk lastig te voorspellen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.