Ads Top

Minister houdt vast aan invoeren nominale actieve provisietransparantie voor schadeverzekeringen


Als het aan demissionair minister Hoekstra ligt, mag een verzekeringsadviseur of de bemiddelaar niet meer afwachten of de klant naar zijn provisie vraagt, maar dient hij de klant daar zelf actief over te informeren. Dat bleek onder andere uit een recent debat met de vaste commissie voor Financiën naar aanleiding van een Kamerbrief over het onderwerp.

De minister geeft aan dat actieve nominale provisietransparantie recht doet aan het consumentenbelang én de dialoog tussen de consument en de intermediair/adviseur stimuleert over de dienstverlening die voor het provisiebedrag geleverd kan worden. Als een consument weet dat hij of zij de dienstverlener indirect betaalt voor diens diensten, is hij of zij wellicht ook eerder geneigd om een beroep te doen op deze dienstverlening.

Sinds 2013 geldt voor financieel complexe producten, zoals een hypotheek of een overlijdensrisicoverzekering, een provisieverbod. De klant betaalt de adviseur/bemiddelaar rechtstreeks voor zijn beloning. Dit verbod is in 2017 geëvalueerd en de evaluatie gaf geen aanleiding om het verbod uit te breiden richting schadeverzekeringen, maar de minister wilde wel onderzoeken of meer transparantie wenselijk is.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.