Ads Top

Nibud: houd het hebben en gebruiken van eigen geld gratis


Geld lenen kost geld, maar geld sparen en contant geld opnemen inmiddels ook. Steeds meer banken laten hun klanten betalen voor het hebben en gebruiken van contant geld, spaargeld en een betaalrekening.

Vanaf 1 juli moeten ABN AMRO-klanten gaan betalen als ze binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contant geld hebben opgenomen. ABN AMRO is de eerste grote bank die voor alle particuliere klanten zo’n limiet hanteert. Maar ook bij andere banken wordt het gebruikelijker dat je moet betalen als je vaak en/of veel contant geld opneemt. Zo mag een student bij ING twaalf keer per kalenderjaar een kosteloze geldopname doen, daarna kost het 0,80 euro per keer.

Het Nibud wil dat het gebruiken van contant geld zoveel mogelijk gratis blijft en dat banken het tempo van hun klanten en de ontwikkelingen van de markt volgen.

De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in maart 2020 in een onderzoek nog vast dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Dat geldt vooral voor mensen in de samenleving die moeite hebben met abstracties zoals het digitale betalingsverkeer of er beperkt toegang toe hebben. Denk daarbij aan de groep van 2,5 miljoen laaggeletterden in onze samenleving.

Het Nibud vindt daarom dat mensen niet gedwongen moeten worden om digitaal geld te gebruiken, wanneer contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is. In veel landen is contant geld nog volop in gebruik. Ook dat vindt het Nibud een reden om het gebruik van contant geld nog niet te belasten met een ‘gebruikersboete’.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.