Ads Top

Nederlandse banken bundelen krachten tegen witwassen

In de strijd tegen witwassen gaan ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en Volksbank onderzoeken of zij samen een organisatie kunnen oprichten die betalingstransacties monitort: Transactie Monitoring Nederland.

Het komende halfjaar onderzoeken de banken gezamenlijk onder meer de technische haalbaarheid en mogelijke juridische belemmeringen van een gezamenlijke organisatie die betalingstransacties monitort. Uiteraard doet ABN AMRO er, evenals de andere grote banken, als poortwachter van het financiële stelsel nu al alles aan om criminele geldstromen op te sporen. Tegelijkertijd is het voor de effectiviteit van de strijd tegen witwassen noodzakelijk om tot een nationale aanpak te komen. Om die reden ondersteunen de banken het Plan van Aanpak witwassen dat de ministers Hoekstra (Financiën) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) twee maanden geleden presenteerden.

Kees van Dijkhuizen: "De strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering heeft bij ons zeer hoge prioriteit. Dat we nu de eerste stap zetten met de andere banken om samen mogelijk een organisatie op te zetten die betalingstransacties gaat monitoren, juich ik zeer toe. Dit is een belangrijke stap om de integriteit van het Nederlandse financiële stelsel te beschermen."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.