Ads Top

ECB verlaagt rente verder, negatieve spaarrente nu echt in zicht?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd het depositorentetarief voor banken te verlagen. Het tarief gaat van -0,4 procent naar -0,5 procent. Banken die hun geld onderbrengen bij de ECB gaan dus meer rente betalen. Hiermee lijken negatieve spaarrentes nu echt onvermijdelijk.

Maar toch is het geen reden om nu massaal je spaargeld op te nemen en alles thuis in een oude sok te bewaren, stelt Amanda Bulthuis van financiële vergelijkingssite Geld.nl. 'De kleine spaarder zal niet direct met negatieve spaarrentes geconfronteerd worden. Banken zullen naar verwachting eerst de rentes voor spaarsaldo’s van enkele tonnen tot een miljoen negatief maken en wellicht ook voor de zakelijke spaarder.'

De lage ECB-rentes betekenen dat banken nog meer geld moeten gaan betalen aan de Europese Centrale Bank voor het geld dat zij daar hebben staan. En hoe meer spaargeld een bank aantrekt, hoe meer geld de bank verplicht bij de ECB op een rekening moet storten. Kortom: Het geld dat wij met zijn allen sparen, kost de bank geld.

Het is eigenlijk dus heel logisch dat banken deze kosten op de één of andere manier doorbereken aan de klanten door ze te laten betalen voor hun spaargeld. “Natuurlijk voelt dit zuur, maar het is wel te begrijpen”, legt Bulthuis uit.

Toch verwacht Bulthuis dat het nog wel even duurt voordat de meeste spaarders hier iets van merken. Als we kijken naar het buitenland, blijkt dat banken als eerste de rente negatief maken voor zakelijke spaarders en voor spaarders met heel hoge spaarsaldo’s. “We zien op dit moment dat banken in Nederland al geen spaarrente meer bieden bij saldo’s van 500.000 euro tot een miljoen. Deze bovengrens verschilt per bank”, voegt Bulthuis toe.

Triodos Bank betaalt op dit moment als enige bank helemaal geen rente meer aan haar spaarders. Voor zakelijke spaarders met een spaartegoed van 500.000 euro of meer rekent de bank al een negatieve rente van 0,6 procent.

Kleine particuliere spaarders hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken dat ze moeten betalen voor het geld dat ze opzijzetten voor een vakantie of als buffer. Wie toch iets wil doen, kan bijvoorbeeld (een deel van) het spaargeld onderbrengen bij een bank die nog een wat hogere rente biedt. ABN AMRO en ING Bank bieden nog maar 0,02 procent rente op een spaarrekening. Rabobank biedt 0,03 procent. De hoogste spaarrentes op spaarrekening staan op 0,2 tot 0,25 procent. Dit is ook geen vetpot, maar wel 8 tot 10 keer zoveel als bij één van de grootbanken.

Als de spaarrentes toch verder omlaag gaan, zal het bij deze banken ook een stuk langer duren voordat de rente echt op 0 uitkomt of zelfs negatief wordt.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.