Ads Top

Dalende trend cash zet verder door

In 2018 betaalden consumenten in Nederland 37 procent van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met contant geld en 63 procent met hun pinpas terwijl zij in 2017 41 procent van hun aankopen contant afrekenden. Hoewel consumenten voor onderlinge betalingen overwegend contant geld gebruiken, is ook hier een verschuiving richting elektronische betaalwijzen zichtbaar. In 2018 werden 59 procent van de onderlinge transacties met contant geld gedaan, tegen 67 procent in 2017. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Tussen 2017 en 2018 is het aantal contante betalingen door consumenten in winkels, horecagelegenheden, benzinestations, op de markt en bij dienstverleners afgenomen van 2,74 miljard betalingen (met een waarde van 35 miljard euro) naar 2,53 miljard betalingen (met een waarde van 34 miljard). Het aantal pinbetalingen is in deze periode gestegen van 3,84 miljard betalingen (met een waarde van 101 miljard) naar 4,28 miljard betalingen (met een waarde van 108 miljard). Het toegenomen gebruik van de pinpas komt mede doordat consumenten op steeds meer locaties, zoals in de horeca en op de markt, kleine bedragen contactloos betalen met hun pinpas. De stijging van pinnen is het sterkst bij bedragen tot 5 euro, terwijl er nauwelijks verandering is bij bedragen vanaf 50 euro.

Nederlanders hebben in 2018 bijna 600 miljoen onderlinge betalingen gedaan met een totale waarde van 22 miljard. Hieronder vallen transacties tussen familieleden, vrienden, collega’s en kennissen onderling (500 miljoen transacties) en transacties voor school- of sport gerelateerde activiteiten, zoals cadeautjes voor de docent/ trainer enzovoorts

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.