Ads Top

'Banken investeren volop in schaliegas en plastic'

ING Bank en ABN Amro Bank financieren volop bedrijven die op grote schaal schaliegas winnen en plastics produceren. ING is met 4 miljard dollar verreweg de grootste financier. Rabobank financiert één plasticbedrijf, maar geen schaliegasbedrijf en Van Lanschot belegd erin. NIBC, Triodos Bank en de Volksbank (ASN en SNS) investeren niet in de tien bedrijven. Dit blijkt uit een nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

In 2017 produceerde de wereld bijna 350 miljoen ton plastic. Bijna 80 procent van het plastic afval sinds 1950 is gestort op vuilnisbelten, of komt in het milieu terecht. Plasticvervuiling veroorzaakt ophoping van ‘plastic soep’ in oceanen. De productie en verwerking van plastics veroorzaakt bovendien veel CO2-uitstoot. Als de productie in dit tempo blijft groeien, nemen plastics in 2050 tot 15 procent van de CO2 uitstoot die past binnen de klimaatgrenzen in beslag. Tegen die tijd bevat de zee meer plastic dan vis.

De wereldwijde plasticproductie gaat omhoog. Dat komt mede door de schaliegaswinning in onder andere de Verenigde Staten. Het ethyleen uit schaliegas vormt een goedkope grondstof voor plastics. Maar om de plasticvervuiling tegen te gaan, moet er juist minder plastic worden geproduceerd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.