Ads Top

Binnen 9 jaar ruim een miljard euro voor crowdfunding Nederland

Opgeteld is vanaf 2011 in Nederland 1,165 miljard euro met crowdfunding gefinancierd, dat blijkt uit onderzoek van CrowdfundingCijfers.nl. Het geld werd opgehaald door meer dan 33.000 projecten en ondernemingen.

Ondernemingen zijn goed voor 87 procent van het sinds 2011 opgehaalde bedrag en haalden inmiddels meer dan 1 miljard euro op. Creatieve projecten zijn goed voor 6 procent van het bedrag (67 miljoen euro). Maatschappelijke projecten volgen op de voet met 5 procent van het totaal (61 miljoen).

Maatschappelijke projecten maken een steeds groter deel uit van het aantal gefinancierde projecten. Bijna 60 procent van de gefinancierde projecten waren afgelopen halfjaar maatschappelijke projecten.

Vanaf 2018 daalt het bedrag dat door creatieve projecten via crowdfunding opgehaald wordt. Via internationale platforms Kickstarter en Indiegogo wordt door creatieven uit Nederland vanaf vorig jaar een stuk minder financiering opgehaald. Bij de Nederlandse platforms voordekunst en Cinecrowd is geen sprake van een afname; deze platforms lijken hun positie sterk verankerd te hebben.

Crowdfunding voor consumentenleningen lijkt sinds de lancering van Lender&Spender en Jungo in Nederland eindelijk echt van de grond te komen. Jungo richt zich specifiek op crowdfunding voor hypotheken. Lender&Spender bedient allerlei soorten aanvragen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.