Ads Top

Studenten van Fontys maken telebankieren voor blinden makkelijker

Vier studenten van de Fontys Hogenschool ICT in Eindhoven introduceren Ability, een spraakgestuurde app waarmee blinden en slechtzienden eenvoudig hun financiën kunnen regelen. Met behulp van o.a. Google Assistent kan deze groep gebruikers voortaan, net als mensen zonder zichthandicap, telebankieren.

Koen van Marrewijk, Fontys-student: ‘Het doel van Ability is dat mensen die vanwege hun zichthandicap geen normale bank-app kunnen bedienen toch zelf online hun bankzaken kunnen regelen. Hiervoor gebruiken ze bijvoorbeeld Google Assistent of Siri. Gebruikers geven een gesproken commando aan een smartphone of smart home speaker om geld over te maken of om te vragen wat hun saldo is.’

Omdat bankinformatie heel gevoelig is zijn er tal van beveiligingsmaatregelen ingevoerd, zoals identiteitsverificatie door middel van een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Ability zal de informatie niet opslaan: alle data blijft te allen tijde veilig opgeslagen bij de desbetreffende bank die deze app gaat voeren.

Van Marrewijk: ‘We zijn nog volop bezig met het testen van Ability dat in heel Europa moet gaan werken. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe PSD2-wet die recent door de Europese Unie is ingevoerd. Hiermee kunnen bedrijven toegang krijgen tot betaalgegevens van gebruikers van een bank. Ook maakt deze wet het mogelijk om acties uit te voeren namens de gebruiker. Partijen kunnen pas bij deze data als er expliciet toestemming voor is gegeven door de rekeninghouder.’

De studenten staan op 24 mei in de finale van de ICTalent award van Fontys ICT in de Effenaar in Eindhoven. Zij strijden tegen  zeven andere teams voor de hoofdprijs van € 2000 per persoon.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.