Ads Top

Sterk koersherstel Nederlandse beleggingsfondsen

Het totaal vermogen van beleggingsinstellingen steeg in het eerste kwartaal 2019 van 857 miljard euro naar 906 miljard. Deze stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan koersstijgingen van bijna 66 miljard op de beleggingen. De stijging van het vermogen werd gedempt doordat beleggers netto 25 miljard uit beleggingsfondsen terugtrokken. Daarmee is het vermogen vrijwel terug op het niveau van het derde kwartaal van 2018.

Nederlandse beleggingsfondsen leden in het vierde kwartaal van 2018 hun grootste waardeverlies ooit. In het afgelopen kwartaal maakten ze deze verliezen echter meer dan goed. Koerswinsten stuwden de waarde van hun totaal vermogen met 66 miljard (8%) omhoog. Aandelenfondsen droegen met 41 miljard voor bijna 60% bij aan deze waardestijging. Obligatiefondsen en ‘overige fondsen’ (waaronder hypotheek- en durfkapitaalfondsen) lieten ook grote waardestijging zien. Bij obligatiefondsen bedroeg deze bijna EUR 9 miljard, bij overige fondsen was dat 7 miljard. Andere fondstypen lieten minder sterke prijsstijgingen zien, in totaal 9 miljard.

De gemeten koersstijgingen van de beleggingen in aandelen en participaties bij aandelenfondsen zijn ongeveer in de lijn met de winsten op internationale beurzen in dezelfde periode: in Nederland won de AEX 12,5%, in Amerika noteerde de S&P een winst van 15,1%, en de wereldindex MSCI World noteerde 13,9% positief.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.