Ads Top

Nederlanders hebben vertrouwen in contant geld

Verreweg de meeste Nederlanders dragen nog altijd bankbiljetten en munten bij zich, en het vertrouwen in de echtheid van eurobiljetten blijft groeien, zo blijkt uit nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De eurobiljetten worden over het algemeen schoon bevonden, maar de kwaliteit van het veelgebruikte EUR 5-biljet laat volgens ruim een kwart van de ondervraagden te wensen over.

Hoewel in Nederland sprake is van een terugloop in het gebruik van contant geld, hebben veruit de meeste Nederlanders vandaag de dag nog bankbiljetten (83%) en munten (90%) op zak. DNB peilt dit, en andere zaken rond de beleving van contant geld, elke twee jaar onder het Nederlandse publiek. Het laatste onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders werd in 2019 uitgevoerd.

Het contante geld bewaart het publiek vooral in een portemonnee, een telefoonhoesje of los in de zak. Jonge mensen geven vaker aan geen bankbiljetten bij zich te hebben. Verder krijgen vrijwel alle ondervraagden wel eens een van de lagere denominaties (5, 10, 20 en 50 euro) in handen. Ruim één op de drie ondervraagden heeft dan ook geen idee hoe een biljet van 200 of 500 euro eruit ziet. Verder verwachten vier van de vijf ondervraagden de komende vijf jaar te blijven betalen met contant geld. Wel voorziet bijna de helft van de ondervraagden in de toekomst minder contant af te rekenen dan nu. 21 procent van de ondervraagden, vooral de groep jongeren, denkt over vijf jaar volledige overgestapt te zijn op elektronisch betalen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.