Ads Top

Betrouwbaar UBO register essentieel voor aanpak witwassen en terrorismefinanciering

Een betrouwbaar en actueel UBO-register kan een belangrijk wapen vormen in de strijd tegen witwassen, terrorismefinanciering en fraude. Nederlandse banken zijn dan ook een groot voorstander van zo’n register. Maar doordat banken in het huidige wetsvoorstel geen toegang krijgen tot alle relevante gegevens én niet kunnen vertrouwen op de juistheid van de gegevens, helpt het register banken niet in de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering. Dat is een gemiste kans.

Om te voorkomen dat criminelen zich achter vennootschapsrechtelijke structuren kunnen verschuilen is het essentieel om te beschikken over actuele informatie over de uiteindelijke begunstigde van een bedrijf. De Europese Unie verplicht haar lidstaten daarom in de 4e anti witwas richtlijn om adequate, accurate en actuele informatie over de uiteindelijke begunstigden van bedrijven te verzamelen in een register.

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt dat banken gezien hun rol als poortwachter toegang moeten krijgen tot alle relevante informatie uit het register en dat de overheid er voor moet zorgen dat het register betrouwbaar is en actueel blijft. Die boodschap zal de Nederlandse Vereniging van Banken vandaag afgeven in een Ronde Tafel overleg met de Tweede Kamer.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.