Ads Top

Justitie en banken slaan handen in een in strijd tegen terrorisme

Justitie en banken werken al een jaar samen in de strijd tegen terrorisme. Via de Task Force Terrorisme Financiering geeft het Openbaar Ministerie namen door van vermoedelijke terroristen aan banken die vervolgens kunnen nagaan of zij via hun bankrekening ongebruikelijke transacties hebben gedaan die te maken kunnen hebben met terrorismefinanciering.

Op deze manier zijn al 300 ongebruikelijke betalingen opgespoord. Yvonne Willemsen, Hoofd Veiligheidszaken bij de Nederlandse Vereniging van Banken, ziet voordelen aan deze samenwerking.

In interviews met NRC Handelsblad en BNR Nieuwsradio zegt zei onder meer dat het zoeken naar aanwijzingen voor financiering van terrorisme door banken is als het 'zoeken naar een speld in een hooiberg’. Het is daarom goed dat we de spelden aangereikt krijgen van het Openbaar Ministerie.
Zij benadrukt dat banken de privacy hiermee niet schenden. “Wij geven pas informatie door wanneer wij een ongebruikelijke betaling zien. Daar zijn wij ook wettelijk toe verplicht”, aldus Willemsen. De proef wordt nog tenminste een jaar voortgezet om te bekijken of deze publiek-private samenwerking een blijvend karakter kan krijgen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.