Ads Top

IBAN-Naam Check nu ook beschikbaar voor verzekeringsmaatschappijen

Ook verzekeringsmaatschappijen kunnen gebruikmaken van IBAN-Naam Check, de innovatieve service die controleert of de naam en het IBAN-nummer bij elkaar horen. Rabobank SurePay heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Utrechtse softwarebedrijf FRISS.

“Met de IBAN-Naam Check kunnen verzekeraars de bankgegevens controleren voordat ze overgaan tot het uitkeren van een schadeclaim,’ zegt Marcel Rienties, medeoprichter van Rabobank SurePay. “Dit geeft hen een middel om nog beter te controleren aan wie ze betalen.” Rienties is opgetogen over de samenwerking met FRISS, dat zich heeft gespecialiseerd in het voorkomen en detecteren van fraude in de verzekeringsbranche. FRISS heeft daarvoor een toonaangevend platform ontwikkeld dat op basis van Artificial Intelligence (AI) risicoscores oplevert voor elke binnenkomende polis aanvraag of claim. Het platform wordt inmiddels door tal van verzekeringsmaatschappijen over de hele wereld gebruikt. Via het softwareplatform van FRISS kunnen verzekeraars nu IBAN-Naam Check toevoegen als extra controlestap.

“Dankzij het aanhaken van SurePay in het acceptatie- en claimproces bij verzekeraars kunnen we met FRISS nu op IBAN-niveau betalingsfraude signaleren”, zegt Philip van Waning, Data Partner Manager van FRISS. “De controle verloopt geheel automatisch waardoor de verzekeraar veel tijd bespaart. Bovendien lekt er geen geld meer weg naar frauduleuze zaken. IBAN-Naam Check sluit naadloos aan bij de missie van FRISS om een eerlijker verzekeringsmarkt te creëren.”

De IBAN-Naam Check is ontwikkeld door SurePay, een corporate startup van Rabobank. Het systeem geeft een melding wanneer IBAN en naam niet overeenkomen met de gegevens van de bank of in geval een bankrekening is opgeheven. Sinds Rabobank in het najaar van 2017 de check invoerde, is het aantal verkeerde overboekingen gehalveerd. De factuurfraude bij Rabobank is met zeventig procent teruggebracht. Een maand geleden voerden ook ING, SNS, ASN en Regiobank de IBAN-Naam Check in.

De samenwerking met FRISS is een voorbeeld van hoe technologische innovaties in de banksector de verzekeringsbranche kunnen helpen. Verzekeraars krijgen met de IBAN-Naam Check een nog beter beeld van hun betalingsverkeer om zo fraude te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.