Ads Top

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering treedt in werking


Met ingang van juli treedt de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering in werking. Deze gedragscode geeft kleinere mkb’ers een sterkere positie als zij een lening afsluiten bij de bank.

Naar schatting (CBS/Panteia) kloppen jaarlijks 160.000 ondernemers in deze doelgroep aan bij een bank voor financiering. Met name kleinere mkb’ers met een omzet tot € 5 mln. hebben behoefte aan duidelijkheid van de bank in alle fasen van de financiering: bij de oriëntatie, de aanvraag en tijdens de looptijd van de lening.

‘Deze ondernemers willen er bij een banklening op kunnen rekenen dat de bank een betrouwbare en voorspelbare partner is. Om hen hierin tegemoet te komen, hebben banken de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering opgesteld,’ zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Aan de code hebben we als banken ruim een jaar hard gewerkt. Op verschillende momenten hebben we getoetst bij ondernemersvertegenwoordigers en andere belanghebbenden of we op de goede weg waren. Ik ben enorm blij met het eindresultaat.’


Met de code zorgen banken voor duidelijke en evenwichtige presentatie van alle aspecten van een lening tijdens de hele ‘customer journey’. Hierbij valt te denken aan heldere informatie over tussentijdse veranderingen, eventuele renteherziening en mogelijkheden om vervroegd af te lossen. Ook geven banken uitleg bij een eventuele afwijzing van een aanvraag voor krediet. Wanneer banken toegevoegde waarde zien voor de klant, kunnen zij doorverwijzen naar alternatieve financiers. Zo gaan geen goede ondernemersplannen verloren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.