Ads Top

Aanpassing van de fiscale behandeling van CoCo’s per 1 januari 2019

Converteerbare obligaties (CoCo’s) zijn obligaties die verliezen absorberen wanneer het kapitaal van een bank of verzekeraar onder een bepaald niveau zakt. De vergoeding die banken en verzekeraars betalen over deze specifieke instrumenten zal per 1 januari 2019 niet langer fiscaal aftrekbaar zijn.

Dit heeft het kabinet vrijdag besloten. De afschaffing van de maatregel wordt opgenomen in het pakket Belastingplan 2019. Dit levert jaarlijks circa € 150 miljoen op. In augustus wordt besloten op welke wijze deze opbrengst wordt aangewend.

Het besluit past binnen het kabinetsbeleid voor een gezonde financiële sector, waarbij banken en verzekeraars worden gestimuleerd om meer eigen vermogen aan te houden ten opzichte van de schulden die zij hebben. Dit sluit aan bij internationale afspraken en adviezen sinds de financiële crisis om banken voor de toekomst weerbaarder te maken.  De mogelijkheid om de vergoeding af te trekken past niet langer binnen het ingezette kabinetsbeleid.

Door het afschaffen van de maatregel wordt daarnaast tegemoet gekomen aan de staatssteunbezwaren van de Europese Commissie. De Europese Commissie heeft het voornemen om de staatssteunbezwaren in alle Europese lidstaten met een vergelijkbare specifieke maatregel voor de toekomst te adresseren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.