Ads Top

Uitkomst onderzoek VWS naar misbruik ouderen ‘zorgelijk’

Het onderzoek naar mishandeling en financieel misbruik van ouderen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt de aard en omvang hiervan schrijnend duidelijk. Het feit dat ouderen zeggen het vaakst slachtoffer te zijn van financieel misbruik is ‘zorgelijk’, aldus voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Niet voor niets staat het onderwerp al geruime tijd hoog op de agenda van banken. Vorige maand hebben overheid en banken de handen ineen geslagen voor ‘veilig financieel ouder worden’ door de ondertekening van afspraken tussen minister De Jonge (VWS) en de bankensector. VWS, NVB en andere partners zetten in op het voorkomen, signaleren, melden en stoppen van financieel misbruik van ouderen op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Het moet vanzelfsprekend worden dat mensen hun geldzaken op een goede, veilige manier regelen. Het gaat bij voorbeeld om het instellen van een zakgeldrekening of huishoudrekening, het verlagen van de paslimieten en het gebruik maken van een extra paar ogen door bijvoorbeeld het laten meekijken van een gemachtigde. Banken zorgen voor duurzame borging van kennis over financieel misbruik van ouderen binnen hun organisatie. Daar waar nodig, trainen zij hun medewerkers in het herkennen van signalen van financieel misbruik.

Medewerkers krijgen instructies over hoe zij bij een vermoeden van financieel misbruik moeten handelen. Banken werken in de aanpak van financieel misbruik nauw samen met andere relevante partners in de Brede Alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’, zoals seniorenorganisaties, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties, Veilig Thuis en de VNG. De afspraken worden over een half jaar geëvalueerd.

Banken investeren extra investeren in preventie en aanpak van misbruik van ouderen. Ook helpen zij ouderen bij het goed regelen van hun financiën in een digitale omgeving. Sommige banken hebben adviseurs die speciaal zijn opgeleid om ouderen te helpen, zo nodig bij mensen thuis, en met mobiele kantoren langsgaan bij bejaardenhuizen.
Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.